Blöjdermatit är ett samlingsnamn för en rad tillstånd som ger rodnad, irritation och eksembildning i blöjregionen hos spädbarn.

Hur uppkommer blöjdermatit?

De flesta barn kommer under blöjperioden att få blöjdermatit av större eller mindre grad. Huden i blöjregionen är varmare och fuktigare än på andra ställen på kroppen. När man ytterligare packar in en baby i värme, med tillslutande blöjor som samlar avföring och urin i nära kontakt med huden, så kommer det förr eller senare att uppstå problem. Ju längre en baby har en våt blöja på kroppen, desto större blir risken för blöjdermatit. Problemet är störst då barnet har diarré. Andra hudåkommor, såsom mjölkskorv, barneksem och mjälleksem, kan förvärra eller likna blöjdermatit. Vissa krämer och vissa puder kan irritera babyns hud och ge blöjdermatit..

Vad är blöjdermatit?

Huden under blöjan blir röd och irriterad och det kan gå hål på huden. Babyn är irritabel och sover möjligen dåligt om natten. Vid svårare tillfällen utvecklas varfyllda blåsor i huden.

Vem löper särskild risk?

• Barn som inte får blöjbyte tillräckligt ofta och som inte tvättas och torkas ordentligt i samband med blöjskifte.

• Barn med diarré.

• Barn med torr hud eller med barneksem

Goda råd

• Tvätta barnet försiktigt med bomull, genomfuktad med vatten, i riktning framifrån-bakåt och badda torrt med en fuktig handduk.

• Huden kan tvättas med mild tvål, gärna en produkt med högt oljeinnehåll, och sköljas grundligt. Efter tvättning  kan barnet, i den utsträckning det är möjligt, vara utan blöja och lufttorka.

• Fastsittande avföring kan tas bort med en bomullstuss som är fuktad med vanlig matolja.

• Blöjregionen smörjes in med ett tjockt lager av zinksalva.

• Byt blöjor regelbundet.

• Byt blöja omedelbart efter att det har kommit avföring. Blöjregionen smörjes in med ett tjockt lager av en riktigt fet salva eller zinksalva.

• Om inte blöjdermatiten blir väsentligt bättre inom loppet av några dagar eller om barnet är mycket irritabelt och eventuellt har flagnande hud och blåsor på huden, så kontakta din läkare.

Hur ställer läkaren diagnosen blöjdermatit?

Genom att se på barnets hud. Om det finns risk för att blöjdermatiten kan vara infekterad av jästsvamp eller av bakterier, kommer läkaren som regel att ta en odling från regionen.

Möjlig försämring

Det går hål på barnets hud. Huden faller av i flagor och babyn utvecklar sår och varfyllda blåsor. Blöjdermatiten sprider sig utanför blöjregionen.

Utsikt för framtiden

Genom att följa ovanstående goda råd, kommer man i stor utsträckning att kunna undgå att barnet får röd stjärt. Skulle skadan redan vara skedd, kommer de ovanstående råden att kunna få tillståndet att återgå till det normala inom loppet av ett par dagar. Om det inte återgår till det normala, skall du kontakta läkare.

Hur behandlas blöjdermatit?

Svårare tillstånd av blöjdermatit kan behandlas med kräm med ett lågt innehåll av kortison eller ett tjärhaltigt preparat. En eventuellt tillstötande svamp- eller bakterieinfektion skall också behandlas.

netdoktor1Författare: Anders Berg, överläkare inom Barn- och ungdomsmedicin Värmland

Källa: Netdoktor.se