Det sker många olyckor i hemmet. Om du gör ditt hem, omgivningarna och de föremål du använder barnsäkra, kan du förhindra många olyckor. Det är också av stor betydelse att du använder barnsäkra leksaker. Att du gör ditt hem säkert betyder dock inte att du kan sluta att övervaka vad barnet har för sig.

En säng är inte bara en säng

Det är viktigt att barnet har en bra säng. Bebisar tillbringar mycket av sin tid i sängen. En vagga kan vara både mysig och romantisk, men är inte stark och säker nog efter ett par veckor. När barnet börjar kunna vända sig själv i sängen är det dags att byta ut vaggan mot en säng.

Du bör välja en kvalitetssäng. Den ska vara stabil och ha en hel sängbotten. Tänk på att avståndet mellan spjälorna i sängen ska vara mellan 4,5 och 6,5 centimeter, eftersom barnet annars kan fastna med huvudet mellan dem eller tränga ut med fötterna före och sedan fastna över bröstkorgen och riskera att kvävas. Höjden på sängsida och gavel ska vara minst 60 centimeter från sängbotten så att barnet inte kan klättra över kanten. Det får inte finnas något som sticker ut och som barnet kan fastna i.

Det får aldrig finnas plastbitar eller plastöverdrag på madrassen i barnets säng eftersom det kan orsaka kvävning. Barnets täcke ska vara lätt och ha en passande storlek. Du kan ge ditt barn en tunn kudde som minskar risken för att skallen blir sned. Vattensängar är inget för små barn. De är för mjuka och ger efter så mycket, att de är sammankopplade med kvävningsfara.

Hur väljer man det säkraste skötbordet?

Det skötbord du väljer till ditt barn ska vara stabilt. Madrassen på bordet får gärna ha höga sidor så att barnet inte så lätt kan vända sig. Du får aldrig lämna barnet utan övervakning på skötbordet. Även ett nyfött barn har så mycket krafter och reflexer att det plötsligt kan falla över kanten. Ta alltid med dig barnet om du måste lämna skötbordet, eller lägg ner det i dess hage eller spjälsäng eller på en matta på golvet.

Ska du köpa en säker napp?

Sugdelen på nappen ska vara hel och sitta helt fast på plastdelen. För att testa den kan du hålla fast i sugdelen med ena handen och plastdelen i den andra och dra till hårt. Det får inte finnas lösa saker på nappen.

Plastdelen ska vara minst 4 centimeter i diameter så att barnet inte kan svälja den. Själva sugdelen får inte vara längre än 3 centimeter så att den inte kommer för långt ner i halsen på bebisen.

Hur kan du göra barnets leksaker säkra?

Små leksaker är farliga. Barn stoppar in allt i munnen för att undersöka det. Om sakerna är för små kan barnet svälja dem och kvävas

På nallar, dockor och andra mjukisdjur ska man undersöka att alla ögon och nosar sitter fast. Rosetter och band ska tas bort.

Skallror och speldosor ska man också undersöka. De får inte kunna öppnas, och det får inte finnas småsaker i dem. De får inte heller ha sådan form, eller vara upphängda så, att barnet kan fastna i dem.

När ditt barn får presenter ska du se efter om de är märkta. Leksaker som inte är säkra för barn under 3 år ska enligt lag märkas. Knappar, mynt, stenar och andra småsaker är farliga för småbarn. De kan kväva barnet.

Vissa speldosor och pipdjur kan låta så högt att det kan skada barnets hörsel om de hålls för nära barnets öra.

Hur ser du om en barnvagn är säker?

Barnvagnen ska vara stabil. Den ska ha bra bromsar och vara ihopsatt på ett bra sätt. Det ska finnas en säkerhetsmekanism som förhindrar att barnvagnen plötsligt faller ihop.

Om sufflettens insida är mycket ljus kan det vara påfrestande för barnets ögon. På sommaren kan det vara bra att känna efter med handen hur varmt det är innanför suffletten, innan du lägger barnet i vagnen. Om det är stark sol bör man placera vagnen i skuggan.

Innan du lägger ditt barn i barnvagnen ska du vara säker på att den översta delen av vagnen sitter säkert fast på understället.

När barnet befinner sig i barnvagnen ska det vara fastspänt i en sele så att det inte kan krypa eller falla ut ur vagnen. Även om barnet har en sele på sig ska du hålla ett öga på det.

Om du ska använda barnvagnen till att handla i är det en god idé att sätta ner varorna under vagnen. Det gör att barnvagnen blir mer stabil än om du placerar varorna i ett nät på handtaget.

På sommaren kan det vara bra att placera ett insektsnät över vagnen så att barnet inte blir stucket. Nu finns även en nytt kombinerat solskydd/ insektsskydd i form av ett specialtillverkat tyg med UV-skydd, som kan spännas över barnvagnen.

netdoktor1Författare: Anders Berg, överläkare inom Barn- och ungdomsmedicin Värmland

Källa: Netdoktor.se